lördag 21 december 2013

Årliga fjälltrippen

Då var det återigen att kliva upp på fjällen och ladda batterierna. När man möts av detta så är alla vardagsproblem som bortblåsta och själen fylls av en viss ro känsla man inte kan få nån annanstans




 Inte bara vädret som är perfekt, det svärmar av fjädermygg och man hör ett surr i luften vart man än går. Gick man igenom en särm var det bara att hålla munnen stängd om man inte ville ha extra proteinerna då. Tittar ut mot vattnet och det går lite krusningar på ytan men inga kraftigare vindar. Kan det bli bättre än såhär. Av med ryggsäckarna och rigga spöna och ner o fiska trots att man inte fått i sig mat. Äta kan man när fisken inte vakar och vädret är dåligt. Nu va prio 1 att ta sig ut på sjön och fort. Väl ute på sjön spelade det ingen roll vart man va för det vakade överallt. Vad åt fisken då ? Började kika på ytan vad som fanns, hittade som sagt en soppa av pupp och nymf skal som låg o flöt på ytan. Fjädermygg, nattsländor och dagsländor stod på menyn och i mängder. Denna gång spelade det mindre roll vad man satte på kroken så länge man höll sig inom storleks ramen. Man kan nästan säga att fisket var helt galet. Framåt kvällen började molnen samla sig och vinden ta i. Men vi nöter på så länge fisken vakar. Ett flertalet rödingar krokas och landas under dagen inga större dock. Testade även större fluga för att försöka locka de större pjäserna till ytan men inge lycka med det. Bara de mindre under kilot som hög efter dessa flugor.



En bit mat i magen och bädda in för natten. Kunde inte låta bli och ta en sista bild innan man stängde ögonen.


Dagen efter slog man upp ögonen och uppe som en pigg mört. Tittar ut...................


Nu kändes det som om någon hällde en hink med isvatten över en. Gudarna måste leka med oss igen, det är inte sant.Tätaste dimman man kan tänka sig. Ja ja bara o bita i det riktigt sura äpplet och klä på sig och ta en tur ut på sjön. Sikten vart inte värst bra som man kan se på bilden. Allt är genom blött och dimman tränger sig in överallt. Fuktigheten låg nog på 110% kändes det som. Fiska torrt idag var bara att glömma sjön låg spegelblank och inte ett enda vak så långt man kunde se eller höra. Dagens fiske bestod av dragrodd. Utan telefon med kartor och GPS hade man åkt vilse direkt på sjön. Fuktigt i luften kan man lugnt säga, har knappt kommit ut på sjön och det bildades droppar på jackan. Glasögonen samma sak, gick mer tid åt att torka glasögonen än att fiska. Jackan stod emot vätan utan problem men hade inga vadare eller vattentäta byxor med oss, så vart tar vattnet vägen när det började rinna av jackan. Kallingarna, långkallingarna, strumporna, byxorna, skorna ja allt nedanför jackan va dyngsurt. 2 timmars dragrodd var det dags att åka tillbaka för att torka sig och ladda för vända nr 2

Fullt ös i kaminen, av med kläderna och byta om till reservkläderna. Passade på att tillaga 2 st fiskar man behöll som matfisk dagen innan. In i folie och in i kaminen när en fin glödbädd lagt sig. 20 minuter senare hade 2 st riktigt härliga rödingar på matbordet som avnjöts med potatismos och en ljummen god öl. Livet har sina ljusa stunder trots att vädret var totalt skit. Eftersom vädret var som de va tog vi även en liten siesta på maten och hoppades på att dimman skulle lätta.

Dimman har inte lättat alls snara tvärt om vart mer intensivt. Men vi nöter på trots vädret. Som förra året när man trotsade stormvindarna så lönade det sig i slutändan. Inte en endaste fisk på 3 dagar. Sista dagen och sista rundan ute på sjön small det till rejält en fjällröding på 1,5kg. Skulle vi få uppleva detta igen kanske ? Knyter fast lite större streamers för att se om det kan locka de större fiskarna. Polarn skakar på huvudet och skrattar lite när han säger "Är det nån som kan få en gädda i dessa vatten så är det väl du". 3 timmars fiskande och några små rödingar krokade var det dags för att åka till stugan igen för att torka kläderna. En till tur på sjön vart det efter det men inga större fiskar lurades. Dricka upp sista whiskeyn och ölen innan sovdags. Morgonen därpå vart vädret likadant så vandrade ner till bilen istället. Efter en 1 timmes vandring hade vi kommit ner såpass mycket att vi lämade "dimman" bakom oss, som i själva verket var ett moln som bokstavligen pissade ner på dom som befann sig under 700m gränsen.  









En dag med verkligen kanon fiske som man tog vara på och skippade kaffepauser och matbiten. Det är som man säger är det bra väder, fiska så länge det går för det kan vända på nån timme bara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar