lördag 4 februari 2012

Göra foam bakkropp

Tänkte lägga upp en steg för steg beskrivning hur man enkelt gör egna bakkroppar till foam flugor. Materialet som jag använder är följande :

Foam,  köpt på panduro, stora ark billigt 2mm tjockt

http://www.pandurohobby.se/Katalog/50-Skapa-Dekorera/5060-Dekormaterial/506025-Plast/1/179102-Dekorgummi-2-mm-gul

Nålen jag binder på kommer från panduro ( köpte ett paket med massa olika storlekar)

http://www.pandurohobby.se/Katalog/40-Sy-Sticka/4060-Sy/406010-Nal/1/981688-Nalsortiment-50-st

Färgpennor för att måla kroppar med från panduro
http://www.pandurohobby.se/Katalog/20-Mala-Rita/2040-Fargpennor/204015-Tuschpennor/2/970104-Promarker-Cinnamon


Spröna kommer från penseln till höger, kommer nog dröja ett bra tag innan dessa är slut. Kan tilläggas att dessa kan färgas vid behov då de är vitgråa till färgen. Denna köptes från bauhaus.






Till själva bindandet då, inga större bekymmer med den biten om man har någorlunda vana av att binda flugor.

 Första steget är att ta en en nål och sätta fast i städet, svart att säga på rak arm vilken storlek man skall ha. Man lär sig detta snabbt vilken nål man skall ha till de olika storlekarna på flugorna. Tjock nål för större kroppar och smalare för mindre. Desto smalare nål man använder desto smalare blir kroppen man binder.
  Spara en bit av bindtråden för senare användning. Fäst bindtråden nära spetsen med några varv som man gör på en krok.
 Välj ut stjärtspröna och bind fast dessa, låt dom sticka ut lite längre än som de ska va när kroppen är färdig. Json han bränner sina sprön så det bildas en klump som låser fast spröna, själv behåller jag hela längden på fibrerna och binder in dessa i kroppen och flugan när den fästs på kroken. Provade Json teknik men tyckte att spröna lossnade om man inte va riktigt noga med infästningen av fibrerna
 Klipp ut en foamremsa, här har jag tagit en remsa på 100mm x 2mm av den 2mm tjocka gula foamen. Viker den dubbelt och klipper bort en bit enligt bild. Denna bit är lite knepig om man inte har en bra sax.
 Tillbaka till nålen. Nu är det dags att fästa foamremsan. Sätt foam biten enligt bild, dubbelvikt över nålen underifrån med klippta delen neråt. Fäst med några varv bindtråd. Sen viker man undan foamen och tar ett varv bindtråd runt nålen, fibrerna och bindtråds biten som lämnades i steg 1. Här är det viktigt att ha materialet på nålens ovan sida, speciellt bindtrådsbiten för senare moment.
 Vik tillbaka foamen och gör nästa segment av bakkroppen. Gör inte för stora hopp mellan segmenten, då får man inte taperingen bakkroppen skall ha. 2-3 varv bindtråd räcker vid varje segment. Sen igen vik tillbaka foamen ett varv runt nålen och se till att materialet ligger på nålens ovansida. Samt justera foamen så att de ligger varsin sida av nålen och inte börja snurra runt nålen.
 Alla segmenten klara på bakkroppen, notera avstånden mellan segmenten, i början små och större mot slutet. Detta ger bakkroppen den taperade formen. Avsluta med whipfinnisher eller nån annan knut och klipp av tråden
 Den färdiga bakkroppen. Snurra av den från nålen och dra lite försiktigt så att den inte blir deformerad.
 Nu är det bara att snurra kroppen mellan fingrarna under lite lätt press för att få ut ojämnheter.
 Sista delen är att dra bort all lös tråd inne i kroppen. Detta görs med bindtrådsbiten som lämnades i steg 1. Klämm åt längst ut på kroppen vid spröna och dra i tråden försiktigt. När man gör detta händer det att spröna åker in 2-3mm i kroppen.
Det färdiga resultatet. En färdig bakkropp för att bindas fast på krok. Nu till det lite fiffiga biten med dessa bakkroppar. Har du haft bindtråden på nålens ovansida vid varje segment som gjordes kan du hålla kroppen mellan fingrarna och dra lite lätt i tråden. Då kommer kroppen böja sig och få den formen som dagsländorna har ute i naturen. När man vet vilket håll kroppen böjer sig åt kan man justera spröna genom att vika dom åt varsin sidan, som på bilden. Kroppen på bilden böjer sig mot kameran när jag drar i tråden.

Samma princip använder jag till alla bakkroppar jag binder men just denna vart till en gulforsslända därför bara 2 sprön. En annan viktigt faktor vid foam flugor är färgpennor för att måla kropparna med. Dessa finns att köpa på panduro i olika färger. Sen värt att tänka på, de första kropparna jag gjorde har jag kastat. Det tar ett tag innan man får till den rätt. Men som tur är så får man foam från panduro till ett riktigt bra pris och har råd att öva.



Hoppas denna steg för steg hjälper någon därute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar