torsdag 26 januari 2012

dagslände imitationer

Har suttit och googlat, kollat video klipp och läst tidningar om dagsländans liv. Känns som man binder på tok för mycke flugor som skall imitera alla dessa kryp. Först gällde det att ta reda på vilka dagsländor vi har i detta land och enbart de mest kända och de som finns vid de vanligaste fiske vattnen man fiskar i. Kom fram till följande arter som är de vanligaste i svenska vatten.
  1. Vasslända
  2. Åslända
  3. Simslända
  4. Forssländor
  5. Sandslända
Vasssländor
Liten vasslända som är mellan 9-10mm och stora vassländan är upp till 12mm. Färgerna brunsvart till brungrå. Som namnet antyder så lever dessa nära växtligheten i vattnet och är goda simmare som nymfer. Vid kläckning kan nymfen simma upp och ner i vattnet. Kläckningen sker maj-aug i hela landet.

Åsländan
Även kända som beatis. Lever i strömmande vatten och kläcker i princip under hela flugfiskesäsongen ( tidig vår till sen höst). Olivgrå och olivbruna till färgen och 5-10mm stora. Nått som är speciellt med denna art är att honan kryper ner i vattnet för att lägga sina ägg, detta görs inte av de andra dagsländorna



Simsländor
Förekommer i lugna vatten i närheten till växtligheten, som namnet kanske avslöjar är nymfen en duktig simmare. Kläckningen sker sent på kvällen antingen på vatten ytan eller mot nått föremål i vattnet, kläckning juni-aug hela landet. Den stora simsländan är ca 17-18mm och är brunoliv färgad. Medans den lilla simsländan är 15mm i samma färg.



Forsländan
Förekommer i kraftigt strömmande vatten och stora sjöar med sjögång intill stränderna. Kläckningen sker på ytan fritt drivande från jun-aug i hela landet. Brun och gul forslända blir båda 12-14mm och namnen säger allt om deras färg.

Sandsländor
Vulgata och danica har alla hört talas om, det är nog denna fluga som alla känner igen och tänker på när man pratar om dagsländor. Dessa finns i hela landet men kläcker lite olika beroende på väder och tempratur. I söder maj-jun, mellan sverige maj-jul och norr jun-jul. Kläckningen sker på förmiddan och detta håller på i 2-3v. Kläckningen sker vid vattenytan vartefter de söker sig till lugnare ställen för parning. Alla har väl sett sandsländor som "hoppar" upp och ner i luften, detta är parnings ritualen. Efter det söker sig honorna ut till vattnet för att lägga sina ägg på kvällen. Storleken är 17-25mm och beigebruna.



Då har man den biten avklarad iaf, lite entomologi. Till nästa problem hur binder man imitationerna av dessa. Tyvärr så bifogar jag bara några bilder som jag själv tagit, låna bilder på nätet kan vara lite känsligt så jag hoppar över det. Men kommer under våren lägga ut bilder på mina imitationer av dessa dagsländor så fort man får tid och binda dom


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar