söndag 1 juli 2012

fjällvandring med flugfiske

Då va det dags för det man hade sett framemot mest av hela resan. Tidig uppgång och fjällvandra till fiske vatten med vild fisk. Nu ska mina flugor verkligen få visa ve de går för. Men som tidigare nämnts så lämnades vattentäta kameran hemma, fortfarande lite bitter över det. Men men the fishing goes on.

 Den första biten va riktigt tungt, brant uppför och steniga stigar, kan nog jämföras att gå i trapporna på ett höghus men med packning och lösa trappsteg. Verkligen tvungen att kolla vart man la ner foten, stukad fot när man vandrar är inge kul. Har gjort det en gång inte igen om jag får bestämma
 Uppe vid snögränsen, skönt att svalka sig efter branta stigningen. Liten avstickare från vandringsleden. Vad gör man inte för att få känna på lite snö mitt i sommaren =D
En kall bira är aldrig fel när man fått jobba lite 










 Färden fortsätter, hoppa på stenblock är kanske inte det roligaste men vad gör man inte för att få vy över det hela. Sådana vyer får man verkligen leta efter
 Framme vid första vattnet som skall ge oss fin fint fiske. Men vi är lite skeptiska med tanke på hårda sydliga vindar. Men vi testar och ser hur det går.
Efter ett tags fiskande inser alla att fiska torrt i denna blåst är bara att glömma. Risken att kroka sig själv är för hög. Insåg man ganska fort när man piskat sig själv några gånger med flugan.









På kvällen lade sig vinden nästan helt, lite småkrusningar över ytan. Nu börjar det tokvaka över hela sjön. Verkligen ser hur mindre rödingar sticker upp nosen och plockar mat precis under ytan. Lägger ut nattsländan på ytan och får några hugg på den, mest mindre rödingar. Ser att det finns större fiskar men dessa ignorerar flugan. Har väl gått 30-40 min byter till en svart fjädermygga, då händer det som inte får bara hända. Vinden har vänt till nordväst och man känner hur det blir kallare, lika fort som vakfesten började dog den ut......... +4 grader istället för +12

 Nästa dag beger vi oss längre in i fjällvärlden och hoppas på att hitta nått tjärn som ligger i lite lä. Solen skiner men inge värme direkt det såg vindarna till att det inte va.
 Börjar närma oss nästa mål. Liten bit kvar till slut anhalten. Vinden vägrar att släppa taget.
 Framme vid nästa vatten. Vinden har ökat i styrka, ser inte så lovande ut. Men vi gör ett försök i alla fall och ser vad som händer
 Trots vindarna är humöret på topp. Man får frisk luft och oförglömliga naturvyer.
Snart mitt på dan solen orkar värma såpass mycke att skaljackan fick åka ner i tyggan.











 Fisket mindre lyckat, omöjligt att få ut ett hyfsat kast. Bästa man kunde göra var att rolla ut linan 15m med vinden hjälp, men efter ett par timmars rollande tog vi matpaus och hoppades att vinde skulle avta mot eftermiddan

Superb måltid av mästerkocken själv. Potatis mos med kryddor, stekt bacon, lök, sambal och några hemliga tillsatser. En nubbe och en öl på det hela gjorde susen för humöret. När vi ätit klart mötte vi en stackarn vandrare som hade allt annat med sig förutom sovsäck. Hon hade försökt sova i tält med sin hund när det va +4 grader. Måltiderna bestod av frystorkat som hon gav till hunden. Tyckte att vi hade det lite lyxigt med vår gourmé lunch.


 Vinden vägrar att ge sig snarare tvärtom den ökar i styrka. Till och med de mindre tjärnarna var ofiskbara i denna vind.
  Bilden talar sitt klarspråk.......behöver nog inte säga mer än så








 Ett sista försök på kvällen. Verkligen kall nordvästlig vind som piskade oss på sjön. Men som va så gav det hårda slitet äntligen resultat.

























Hårda kalla vindar, frusna händer, kalla vattenstänk upp i ansiktet, och böjt flugspö..........Vad är det på kroken ? Vevar som en tok, fisken gör en djuprusning mot båten. Denna känns inte som nån modell mindre, hade den dragit ifrån båten vet jag inte hur mycke lina den hade tagit ut. Första glimten av fisken ser man att detta är ingen genomsnitts röding utan en av de större. Nu blir nerverna helspännda kan inte se om fisken är bra krokad och vart kroken sitten. Vevar in hela fluglinan, så att tafsen är utanför toppöglan. Problem, lång tafs och en loop fäst i fluglinan som tafsen är knuten på. Drar jag in loopen finns det risk att den fastnar i öglorna. Försöker sträcka på mig så gott det går men får inte in fisken tillräkligt nära båten för håvning. Vevar in loopen genom spöringarna o hoppas på det bästa. När håven närmade sig bestämde rödingen för att göra en rejäl rusning. Shit ner med toppen i linriktningen, loopen hugger i 2 av ringarna. Nu va det bara att veva in fisken, gör den samma sak igen så kommer tafsen gå av om man har otur. Drar in firren, får den att lägga sig på sidan och styr in mot i håven. Jisses vilken vacker skapelse, ligger i en fin böj i håven. Lossa kroken som satt välankrad i ena mungipan. Fram med vågen, pendlar mellan 1,5kg och 1,75kg (så den får väga 1,5kg) några snabba fotografier och tillbaka till friheten. Han inte mer än släppa ner huvudet på firren så va den redo att simma vidare. Som en välsmord blixt försvann den ner i djupet. Nu kom röding frossan och man fylldes av en härlig känsla och enorm glädje. Kylan och vinden var som bortblåsta. Cigarr och whiskey väntade i land.

Dags att bege sig hemmåt igen, Vädret ser ut att bli bättre men vinden ligger på fortfarande. Denna lilla tripp i fjällen blåstes bort mer eller mindre. Hade vi lite mer tid och fiska när det var vindstilla hade vi fått chansen att fånga fina vilda rödingar på torrfluga.......Det får bli nästa gång det !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar